Wat vliegt de tijd! Al een jaar China en toch lijkt het alsof ik gisteren pas vertrokken ben! Een jaar tussen Chinezen leven, het heeft mijn kijk op de wereld toch wel veranderd. Iets wat vroeger een ver van mijn bed show was en echt niet meer dan een potentiële vakantiebestemming, voelt nu toch ergens als een tweede thuis. Gelukkig is er naast werken ook af en toe de gelegenheid om wat meer te zien dan Wenzhou of het ‘dorp’ rondom de fabriek. Beijing, Shanghai, Hangzhou, Hong Kong, Chengdu, allemaal gezien maar daar lees je best meer over in eender welke toeristische gids.
Om meteen met de deur in huis te vallen, ik bewonder de Chinezen het meest omdat ze zo sociaal zijn. Ongelooflijk hoe snel ze hier met vreemden aan de praat geraken! Het duurt nooit lang vooralleer ‘n Chinees met de taxichauffeur aan de praat geraakt en het klinkt steeds of die elkaar toevallig al kennen. ‘n Tijdje terug ging ik met Jody, Carol en Jim naar ‘n massagesalon en het duurde geen 5 minuten vooralleer Jody en Carol aan ‘t lachen en gibberen waren met de masseuskes… Het leek wel alsof ze de beste vriendinnen waren! Soms is dat ook wel minder leuk, vooral dan op de meer toeristische locaties waar het wel ‘n keer voorkomt dat iemand je aanspreekt en super vriendelijk en interessant overkomt. Na 5 minuten heb je daar dan meestal ook wel genoeg van maar dan lukt het je enkel met veel moeite om die persoon weer kwijt te spelen!
Maar om heel eerlijk te zijn, na één jaar China zie ik nog steeds meer negatieve punten over Chinezen dan positieve :s Chinezen zijn bijvoorbeeld hartstikke goed in het verknoeien van de weinige mooie natuur die ze nog hebben. Zo was ik vorige week met ‘n groep Chinezen van ‘n engelse school gaan barbequen, ergens ver weg van ‘t stad en in de bergen. Er is daar ergens een groot drinkwaterreservoir met ‘n leuk strandje, perfect voor ‘n bbq dus! Aan de berg afval die we daar vonden, bleek dat wij niet de enigste waren die dat plekje kenden… Miljaar, hoe doen ze het toch? Ik schaamde me dood, in hun plaats. Onze groep had wel vuilniszakken voorzien maar die leken eerder proforma te zijn want alhoewel het strand niet groter was dan 100 m² werden plastic verpakkingen gewoon op de grond gesmeten. Vorige bezoekers waren wel zo mileubewust geweest om afval in vuilniszakken te steken en dan samen op ‘n hoop te smijten, samen met tientallen lege flessen bier maar met al die vleesresten zou het niet lang duren voor ‘n wild beest zich eraan tegoed zou doen… Zucht, uiteindelijk begon ik dan maar zelf afval te verzamelen maar werd al snel gestopt door de Chinezen: “No, yoú shouldn’t do that!”
Zelfde verhaal voor mensen in de auto. Aangezien er toch overal straatvegers zijn (yep, zelfs op de autostrades) is het gewoon het makkelijkste om gewoon raampje open te doen en afval buiten te smijten! Zwerfvuil is hier in China een groot probleem! En ik heb nog niet veel Chinezen daarover horen klagen… Ze zullen waarschijnlijk gewoon wachten op de overheid die dat probleem gaat aanpakken. Mocht ik hier straffeloos kunnen handelen, er zouden al veel Chinezen rondlopen met ‘n hand minder of rondrijden in dure -maar licht beschadigde- wagens. En ik dacht altijd dat Chinezen zo respectvol waren ten opzichte van alles en iedereen.
‘n Jaar tussen Chinezen leven en met Chinezen samenwerken, ‘t is de moeite! Chance dat in het fabriek zowat alle coole installaties uitgebreid/vervangen worden want China is net niet ‘the place to be’ om met de nieuwste technologiën te leren werken. Naast project management heb ik hier vooral geleerd om samen te werken met mensen zonder ‘n deftige technische opleiding. Geen evidentie als je in ‘n productieomgeving staat maar er toch in moet slagen bepaalde doelen te bereiken zonder dat je daarvoor zeer ingewikkelde theoriën kan gebruiken. Wel leuk als ‘n Chinees mij probeert te overtuigen van iets -dat eerder op gevoel dan op logica gebaseert is- maar dat ik er steeds andere argumenten -die dan wel logisch zijn- aanhaal zodat de Chinees het uiteindelijk opgeeft 🙂 Niet altijd even gemakkelijk, vaak wil ik dingen anders zien gebeuren maar vereist dat een zekere flexibiliteit van de Chinezen en niet iedereen heeft het daar even gemakkelijk mee. Het gaat goed zoals het nu draait dus waarom veranderen?
to be continued